Hodnici: Koju podnu oblogu odabrati?

Hodnici i predsoblja se često zanemaruju prilikom uređenja interijera. Uglavnom su dugački, uski i prometni, ali nikako nevažni i mogu se jako lijepo urediti! Hodnik je prva prostorija u koju se ulazi, a time i prostorija koja ostavlja prvi dojam o vašem domu. Osim toga, on je taj koji povezuje sve prostorije u kući u jednu cjelinu, čime mu se pridodaje na važnosti za cjelokupan dojam interijera.

Drveni podovi u hodniku ili pločice za hodnik? Podovi u hodniku moraju biti i funkcionalni i lijepog izgleda. Saznajte kako odabrati ono što će najbolje odgovarati vašem načinu života, budgetu i dizajnu. 

Najbolji podovi za hodnik

Iako su u ulaznim prostorima najčešće zastupljene keramičke pločice radi lakšeg održavanja i čišćenja, sve češće su prisutni i parketi. Ukoliko je hodnik prolazna veza između dnevnog boravka i ostalih prostorija stana, što je čest slučaj u današnjoj novogradnji, tada je svakako ugodnije da je podna obloga topli drveni pod, nego hladne pločice. Drveni podovi u hodniku čest su izbor modernih domova jer osim funkcionalnog imaju jak i estetski izgled – vizualan dojam.

1. Drveni podovi u hodniku

Drveni pod u hodniku također može biti dobra opcija. Parket srednje tamne nijanse i tamno drvo idealna su opcija za hodnik jer ne zahtjevaju toliko opreza kao što je to slučaj sa svjetlijim nijansama.  Međutim, drvo svijetle nijanse može pomoći da prostor izgleda prostranije. Najbolji drveni podovi imaju dugotrajnost i nikada ne izlaze iz mode. Također, prednost drvenih podova je što se mogu obnavljati s vremenom ukoliko nastanu oštećenja. 

Drveni podovi u hodniku podrazumijevaju i gotove parkete. Višeslojni gotovi parket je alternativa masivnom drvu za hodnike. Izrađeno od nekoliko slojeva, te dizajnirano da bude stabilnije kao odgovor na promjene vlage od masivnog drveta. Višeslojni parket dobre kvalitete može se naknadno dorađivati ukoliko dođe do oštećenja. 

Hodnici i predsoblja slike:

2. Laminati u hodniku

Laminati u hodniku mogu stvoriti izgled pravog drveta, ali po nižoj cijeni. Kvalitetni laminatni podovi podnijet će habanje koji su nezaobilazni u tako prometnoj prostoriji kao što je hodnik. Birajte pametno, jer je ponuda laminata vrlo široka. Pogledajte našu ponudu laminata

3. Vinilni podovi u hodniku

Tražite pločice za hodnik? Vinilni podovi u hodniku mogu izvrsno imitirati izgled drva, odnosno parketa, ali i kamena ili pločica. Za razliku od ostalih podova, vinil je mekša podna obloga i tiša pod nogama pa su dobra opcija za hodnike u kojma je prometnost veća nego u drugim prostorijama. Vinilni podovi su izrazito otrponi te jednostavni za čišćenje i održavanje. Također, lako se slažu u hodnicima nepravilnog oblika, te su mnoge moderne vinil luksuzne pločice pogodne za podno grijanje. 

Podovi u hodniku s podnim grijanjem

Tvrdi podovi hodnika poput kamena i keramičkh pločica učinkovito se kombiniraju s podnim grijanjem i pružaju dobru toplinsku energiju.

Podovi od masivnog drva mogu biti prikladni za podno grijanje, ali provjerite kod svojim dobavljačem. Gotovi parketi, odnosno višeslojno drvo također je pogodno za podno grijanje.

Kvalitetni laminati i vinili se također mogu koristiti s podnim grijanjem.

Ideje za pod u hodniku

S obzirom da u hodniku uglavnom nema prozora ili su mali i visoki, obratite pažnju na par detalja koji mogu proširiti i osvijetliti prostoriju. Primjetit ćete kako su zidovi hodnika na primjerima slika većinom bijeli. Naime, poželjno je da boje zidova budu svijetle, pogotovo ukoliko se radi o vrlo malom hodniku, radi optičke iluzije: svijetlije boje čine prostor naizgled većim. Pastelne nijanse svih boja su pun pogodak, kao i kombinacije svijetlijih nijansi. Međutim, ništa nije zabranjeno, stoga se oni odvažniji mogu poigrati i tamnijim nijansama.

Još jedan provjereni trik za optičko povećanje prostora su ogledala. Pored praktične primjene, ona reflektuju svijetlost što im je još jedna prednost. Također, savjet plus za parket u hodniku je postavljanje tepiha koji se lako održavaju, a doprinose očuvanju poda i podižu cjelokupni dizajn prostorije.

Ako vaš pod u hodniku ne izgleda toliko loše i jednostavno želite manju obnovu bez velikih troškova, možete prebojati svoj pod. Zapravo je prilično jednostavno, a poboljšati će otpornost vašeg drvenog poda u hodniku i dati mu novi izgled.

Trebate stručan savjet iz prve ruke?