Hodnici i predsoblja se često zanemaruju prilikom uređenja interijera. Uglavnom su dugački, uski i prometni, ali nikako nevažni i mogu se jako lijepo urediti! Hodnik je prva prostorija u koju se ulazi, a time i prostorija koja ostavlja prvi dojam o vašem domu. Osim toga, on je taj koji povezuje sve prostorije u kući u jednu cjelinu, čime mu se pridodaje na važnosti za cjelokupan dojam interijera. Pronađite inspiraciju za njegovo uređenje – od poda do stropa.

Koju podnu oblogu odabrati?

Iako su u ulaznim prostorima najčešće zastupljene keramičke pločice radi lakšeg održavanja i čišćenja, sve češće su prisutni i parketi. Ukoliko je hodnik prolazna veza između dnevnog boravka i ostalih prostorija stana, što je čest slučaj u današnjoj novogradnji, tada je svakako ugodnije da je podna obloga topli drveni pod, nego hladne pločice. Osim funkcionalnog razloga tu je i estetski – vizualan dojam koji je bolji kada je pod obložen istim materijalom.

S obzirom da u hodniku uglavnom nema prozora ili su mali i visoki, obratite pažnju na par detalja koji mogu proširiti i osvijetliti prostoriju. Primjetit ćete kako su zidovi hodnika na primjerima slika većinom bijeli. Naime, poželjno je da boje zidova budu svijetle, pogotovo ukoliko se radi o vrlo malom hodniku, radi optičke iluzije: svijetlije boje čine prostor naizgled većim. Pastelne nijanse svih boja su pun pogodak, kao i kombinacije svijetlijih nijansi. Međutim, ništa nije zabranjeno, stoga se oni odvažniji mogu poigrati i tamnijim nijansama.

Još jedan provjereni trik za optičko povećanje prostora su ogledala. Pored praktične primjene, ona reflektuju svijetlost što im je još jedna prednost. Također, savjet plus za parket u hodniku je postavljanje tepiha koji se lako održavaju, a doprinose očuvanju poda i podižu cjelokupni dizajn prostorije.