GOTOVI PARKETI

Proizvedeni su od najkvalitetnijih prirodnih sirovina.

Gotovi parketi su izrađeni od prirodnog materijala, a njihova površina je unaprijed završno obrađena – lakirana ili uljena. U pravilu su to višeslojni, dvoslojni ili troslojni parketi. Gotovi parketi su pogodni za podno grijanje jer nemaju karakteristiku rasušivanja kao što je to u slučaju klasičnog parketa. Osim stabilnosti, njihova najveća prednost je brza ugradnja. Gotovi parketi su topliji od ostalih podnih obloga, te ih odlikuje veliku trajnost, lijepi izgled i posebna atmosfera svakom koju daju prostoru. Moguće ih je jednostavno promijeniti te prebrusiti, prelakirati ili obraditi uljem. Ako tražite najbolji gotovi parket za kuću, ured ili stan, nudimo velik izbor kvalitetnih višeslojnih, dvojslojnih i troslojnih parketa. U ponudi imamo i kvalitetna ljepila za gotove parkete čime se postiže kompaktnost podne obloge, te smanjenje buke. 

VIŠESLOJNI PARKET

Višeslojni parket je stabilniji od masivnih vrsta i izvrsno odgovara zahtjevima modernog doba. Zbog svog višeslojnog sastava je postojaniji, ima sposobnost dobrog provođenja topline, te manje reagira na vlagu u zraku i podlozi. Može se polagati na sve vrste podloga uključujući stari parket, a posebno je pogodan za postavu na podloge s podnim grijanjem. Prilikom ugradnje, udio vlage u podlozi ne smije biti veći od 1,8% ako se radi o podlozi u koju je ugrađeno podno grijanje.

Višeslojni gotovi parket se može prilagoditi brojnim zahtjevima, jer se koriste razne europske i egzotične vrste drva, u nekoliko različitih klasa. Prednost ugradnje gotovih parketa očituje se u brzini i čistoći, jer nije potrebno naknadno brušenje i lakiranje. Međutim završna obrada je moguća u više varijanti, prirodno uljenje, polusjajne lakirane izvedbe, potpuno sjajne površine, kao i jako četkane površine drveta.

Nakon dulje upotrebe i habanja višeslojni parket se može više puta reparirati, čime mu se vraća prvobitna ljepota i sjaj. Gornji sloj višeslojnih parketa je dovoljno debeo da se pobrusi i obnovi površinski premaz čak 2 do 3 puta. S obzirom da se u europskim kućanstvima parket obnavlja u prosjeku jednom u 10 godina, ako se prilikom jedne obnove pobrusi 1 mm drva, pod od višeslojnog parketa može imati dug životni vijek.

DVOSLOJNI PARKET

Dvoslojni gotovi parket je sastavljen od dva sloja:

1. osnova je breza, smreka ili topola
2. gornji sloj je od plemenitog drva 

S obzirom na izgled gornjeg sloja dvoslojni parket se dijeli na: 

1. select
2. natur
3. rustik

Po sastavu se dijeli na fineline i četverostranu v fugu. Izrađuje se u brojnim dimenzijama pa se tako može prilagoditi i najzahtjevnijim prostorima. 

Dvoslojni parket može biti: 

tvornički obrađen

četkan

uljen

lakiran

blanjan

TROSLOJNI PARKET

Troslojni gotovi parket napravljen je od potpuno prirodnog materijala, a sastavljen je od tri sloja:

1. osnova je furnir debljine 2mm
2. srednji sloj čine daščice od mekog drveta debljine oko 9mm
3. gornji sloj je plemenita lamela debljine od 1mm do 4mm

Gornji sloj parketa, tzv. habajući sloj proizvodi se od najplemenitijih vrsta drveta po izboru (hrast, orah, jasen, javor ili bukva u raznim obradama). Podjela u odnosu na izgled gornje površine jednaka je kao i kod dvoslojnih parketa: select, natur i rustik. 

Troslojni parket se dijeli na:

1. trilamelni (3strip)
2. jednolamelni (1strip)
3. fineline

Troslojni parket se jednostavno montira i obnavlja, a u sebi sadrži visoku razinu estetskih i praktičnih vrijednosti. S ekološkog gledišta, pogodan je za zdravlje i okolinu te dugo čuva originalan izgled i teksturu drveta.

 

Trebate stručan savjet?

Koja je usporedba višeslojnih gotovih i masiv parketa?

Tradicionalni masiv podovi od punog tvrdog drva ne udovoljavaju zahtjevima modernog doma. Drvo je higroskopni materijal, što znači da ima sposobnost upijanja vlage iz zraka i prilagođavanja razinu vlage onoj u zraku. Svako drvo bubri kad se vlaga povećava, te sužava kako se vlaga smanjuje.

Ljeti, kada je zrak u zatvorenom vlažan, drvo nabubri, a zimi kada zrak u zatvorenom vrlo suh, drvo se smanjuje. Naime, drvena vlakna su prilagođena okruglom obliku stabla s kojeg je poteklo, pa se taj efekt izražava čak i kod parketnog poda.

Kad izrežete četvrtastu dasku od okruglog debla, ona će imati drugačija higroskopna svojstva u brojnim smjerovima i na taj će se način različito skupljati i bubriti u pojedinim dijelovima daske. Kada drvena letvica pokazuje kupolaste oblike, od skupljanja i bubrenja, to bi moglo uzrokovati praznine između podnih ploča.

Hidrostatički stabilni pod može se dobiti ako se u podu nalazi nekoliko slojeva drva, pri čemu različiti slojevi imaju različite smjerove vlakana. Drvena vlakna su tada raspršena u različitim smjerovima, što materijalu daje homogenija, čvršća i stabilnija svojstva.

 

Kako se gotovi parketi održavaju?

Gotovi parketi, isto kao i ostale vrste parketa, zahtijevaju redovito održavanje te reparaciju ovisno o potrebi. Površina gotovoga parketa, podložna je habanju, a trajanje površinskog premaza gotovog parketa ovisi o vrsti završne obrade. Održavanje gotovih parketa podrazumijeva njegu u smislu premazivanja zaštitnim sredstvima, te redovito čišćenje od nečistoća. Na taj ćete način u određenoj mjeri obnoviti premaz gotovog parketa te ih održati funkcionalnima i dugotrajno lijepima. Ukoliko je površena previše oštećena, potrebna je reparacija odnosno brušenje cjelokupne površine i obnova površinskog premaza.

Kako zaštititi gotovi parket?

Kako bi zaštitili gotovi parket od habanja preporučljivo je staviti zaštitu od mekanoga materijala na noge stolica, stolova i ostali namještaj. Također prije ulaska u prostoriju s parketom temeljito očistiti obuću ili koristiti kućne papuče sa mekim đonom za hodanje po parketu umjesto svakodnevne obuće. 

TELEFON

(385) 21 244-213

ADRESA

Luke Botića 27 (ulaz iz ul. Antuna Gustava Matoša)
21210 Solin

RADNO VRIJEME

Najavite dolazak unaprijed. 

KONTAKTIRAJTE NAS

1 + 2 =