VIŠESLOJNI PARKET

Proizvedeni su od najkvalitetnijih prirodnih sirovina.

Višeslojni gotovi parketi su stabilniji od masivnih vrsta i izvrsno odgovaraju zahtjevima modernog doba. Zbog svog višeslojnog sastava su postojaniji, te manje reagiraju na vlagu u zraku i podlozi. Dijele se na dvoslojne i troslojne. Mogu se polagati na sve vrste podloga uključujući stari parket, a posebno su pogodni za postavu na podloge s podnim grijanjem. Višeslojni parket se može prilagoditi brojnim zahtjevima, jer se koriste razne europske i egzotične vrste drva, u nekoliko različitih klasa. Prednost ugradnje gotovih parketa očituje se u brzini i čistoći, budući da nema naknadnog brušenja i lakiranja. Završna obrada je moguća u više varijanti, prirodno uljenje, polusjajne lakirane izvedbe, potpuno sjajne površine, kao i jako četkane površine drveta.

DVOSLOJNI PARKET

Dvoslojni parket je sastavljen od dva sloja:

1. osnova je višeslojna šperploča (breza, smreka, topola)
2. gornji sloj je od plemenitog drva (hrast, jasen).

S obzirom na izgled gornjeg sloja dvoslojni parket se dijeli na: 

1. select
2. rustik
3. natur

Po sastavu se dijeli na fineline i četverostranu v fugu. Izrađuje se u brojnim dimenzijama pa se tako može prilagoditi i najzahtjevnijim prostorima. 

Dvoslojni parket može biti: 

  • tvornički obrađen
  • uljen 
  • lakiran 
  • četkan 
  • blanjan

Primjeren je za montažu poda sa podnim grijanjem. Dvoslojni gotovi parket se lijepi se na pod cijelom dužinom, pa se savjetuje da montažu obavi stručna osoba. 

TROSLOJNI PARKET

Troslojni parket napravljen je od potpuno prirodnog materijala, a sastavljen je od tri sloja:

1. osnova je furnir debljine 2mm
2. srednji sloj čine daščice od mekog drveta debljine oko 9mm
3. gornji sloj je lamela debljine oko 4 mm 

Gornji sloj parketa, tzv. habajući sloj proizvodi se od najplemenitijih vrsta drveta po izboru (hrast, orah, jasen, javor ili bukva u raznim obradama). Podjela u odnosu na izgled gornje površine jednaka je kao i kod dvoslojnih parketa: select, rustik i natur. 

Troslojni parketi se po sastavu dijele na: 

1. trilamelni (3strip)
2. jednolamelni (1strip)
3. fineline

Troslojni parket se jednostavno montira i obnavlja, a u sebi sadrži visoku razinu estetskih i praktičnih vrijednosti. S ekološkog gledišta, pogodan je za zdravlje i okolinu te dugo čuva originalan izgled i teksturu drveta.

 

Višeslojni parket ili masiv parket – glavna usporedba

Tradicionalni masiv podovi od punog tvrdog drva ne udovoljavaju zahtjevima modernog doma. Drvo je higroskopni materijal, što znači da ima sposobnost upijanja vlage iz zraka i prilagođavanja razinu vlage onoj u zraku. Svako drvo bubri kad se vlaga povećava, te sužava kako se vlaga smanjuje.

Ljeti, kada je zrak u zatvorenom vlažan, drvo nabubri, a zimi kada zrak u zatvorenom vrlo suh, drvo se smanjuje. Naime, drvena vlakna su prilagođena okruglom obliku stabla s kojeg je poteklo, pa se taj efekt izražava čak i kod parketnog poda. 

Kad izrežete četvrtastu dasku od okruglog debla, ona će imati drugačija higroskopna svojstva u brojnimm smjerovima i na taj će se način različito skupljati i bubriti u pojedinim dijelovima daske. Kada drvena letvica pokazuje kupolaste oblike, od skupljanja i bubrenja, to bi moglo uzrokovati praznine između podnih ploča.

Hidrostatički stabilni pod može se dobiti ako se u podu nalazi nekoliko slojeva drva, pri čemu različiti slojevi imaju različite smjerove vlakana. Drvena vlakna su tada raspršena u različitim smjerovima, što materijalu daje homogenija, čvršća i stabilnija svojstva.

TELEFON

(385) 21 244-213

ADRESA

Ul. Antuna Gustava Matoša
21210 Solin

EMAIL

parket.petrina@gmail.com

KONTAKTIRAJTE NAS

3 + 6 =