U ovom malom priručniku detaljno govorimo o jednom od najpopularnijih načina slaganja parketa: Chevron. Kad čujemo riječi parket, odmah nas podsjeti na elegantan stil koji dobro funkcionira i u tradicionalnim i u suvremenim domovima. No, kada čujemo riječ chevron, momentalno nas odvede na raskošne francuske dvore! 

Pregledamo podrijetlo, stil i glavne značajke kako bismo vam pomogli da donesete odluku ako razmišljate o postavljanju Chevron parketa u svom domu. Bez obzira na vaše uređenja, parket dodaje dašak stila koji će zasigurno ostaviti bolji dojam od bilo koje druge podne obloge. 

 

Što je parket Chevron?

Chevron parket, još poznatiji pod nazivom francuski ili mornarski vez, među najpopularnijim je i najcjenjenijim načinima slaganja parketa. Posljednjih godina uzorak parketa Chevron ponovno počinje stjecati popularnost i postaje trend u industriji parketa. Zbog svog elegantnog izgleda i višestrukih opcija veličine, vrste i završne obrade, ovi podovi postali su glavni hit u domaćinstvima interijerima općenito.

Povijest Chevron parketa 

Jedna od ranih referenci za parket Chevron je švedski arhitekt Nicodermus Tessin u svom opisu palače u Versaillesu 1690-ih. Napisao je da je u Versaillesu postojala samo jedna soba u kojoj je parket bio položen “na kvadrate”. Uvriježeno je mišljenje da je možda mislio na Sobu kraljičine garde, jedinu s Chevron parketom prije sada poznatog “parketa de Versailles”.

Parket na riblju kost i chevron parket nastavlja biti popularan izbor tijekom 18. i 19. stoljeća, ponajviše u Parizu tijekom Haussmannove ere kada je velik dio grada obnovljen u velikom naporu urbanog planiranja. Mnogi od novih stanova imali su upravo parket na riblju kost i chevron.

Povratak prirodnijem izgledu posljednjih godina pokazao je da su slaganja parketa na chevron i riblju kost, ponovno postali omiljeni drveni podovi koje biraju mnoga tradicionalna i suvremena kućanstva.

Oblik i dizajn Chevron parketa

Chevron parket je rezan pod određenim kutevima kako bi se savršeno uklopio, tvoreći taj fantastični oblik „V“Chevron parket je izvrstan odabir za sve vrste prostora, jer veći prostor učini elegantnijim, a manji prostor na izgled učini prostranijim. Kada ga odaberete, doprinosite i veličini svog prostora jer se male ili uske prostorije doimaju duljima i prostranijima, odnosno chevron stvara iluziju većeg prostora. Stoga, ako se uzorak i način slaganja parketa, te vrsta drva pravilno bira, može se stvoriti dodatnu dimenziju prostornosti. 

Odličan je odabir kod svih tipova uređenja, bilo rustikalnih ili modernih prostora.

Produbite prostoriju tamnim parketom poput ORAHA i WENGE ili proširite prostoriju svijetlim parketom poput BIJELJENE HRASTOVINE. Produljite prostor usporednim slogom velikih dasaka ili ga pak “razigrajte” pod unakrsnim slogovima, višeslojni parket Petrina će naći rješenje za široku paletu stilova oblikovanja.

Parket hrast chevron | Izvor: v4woodflooring

Chevron vs Riblja kost

Kod načina slaganja Chevron parketa, koristi se cik-cak uzorak sličan Herringboneu, odnosno “ribljoj kosti”. Parket za riblju kost izrezan je u savršenim pravokutnicima, a zatim položen u raspoređenim cik-cak uzorcima. Svi su parketni blokovi iste veličine i, iako je postepeno raspoređen, ipak stvara vrlo moderan izgled. Kod Chevrona, s druge strane, umjesto da se postavljaju u stupnjevitom uzorku, oni su ujednačeniji i postavljaju se tako da ujednačeniji izgled.  

Ovo je glavna razlika između Chevrona i Riblje kosti:

1. Kod chevrona, umjesto da se parket postavlja stupnjevito, on je ujednačeniji i postavlja se tako da ima zajedničku točku.

2. Chevron za razliku od riblje kosti, ima jednostavniji i čišći izgled

3. Riblja kost koristi pravokutne letvice s ravnim rubovima, a kod Chevrona su letvice izrezane pod određenim kutom kako bi se spajale jedna s drugom.

U ponudi imamo Chevron parket pod kutovima 45° i 60°, u svim vrstama drveta. Chevron parket može biti nezavršen ili završno obrađen – u svim završnim obradama i bojama.

Izbor Chevron parketa

Postoji nekoliko osnovnih različitosti Chevron parketa:

1. Različita veličina. Riblja kost općenito se izrađuje u manjim dimenzijama, dok se chevron parket obično se izrađuje u većim dimenzijama (14 x 98 x 547 mm, kut 37,5° / 52,5°). Međutim ako niste sigurni koja dimenzija vam je potrebna, obratite nam se za pomoć pri odabiru!

2. Chevron podne obloge se mogu izrađivati pod kutom različitog stupnja, što vam daje potpuno drugačiju percepciju prostora u kojem se postavlja parket Chevron. Danas su najčešće korišteni kutevi od 37,5° i 52,5°, te se jako dobro snalaze u svim interijerima, bez obzira o kojoj vrsti drveta je riječ. Na slici ispod pogledajte u čemu je razlika. 

3. Različite vrsta drveta od kojih se Chevron Parket može izraditi. Najpopularniji je Hrast, a ako želite njegovu moderniju varijantu odaberite izblijedjeli hrast. Također se može izraditi Chevron od egzotičnog drva kao što je Jatoba, Američki orah, Ipe, Wenge Chevron, ali i Iroko, Doussie, te Tikovine. 

4. Hrastov parket Chevron može se isporučiti kao nedovršeni, za doradu na gradilištu ili kao već gotovi parket. U oba slučaja dostupne su razne opcije završne obrade. 

Lako je prepoznati razliku, ako znate što tražite. Ako još uvijek niste sigurni što je odgovarajuće za vas, naš tim za drvene podove tu je da vam pomogne!

Trebate stručan savjet iz prve ruke?