Višeslojni parket uživa sve veću popularnost. To je izrazito tražen proizvod u asortimanu drvenih podnih obloga naše firme. Nije ni čudno jer postoji nekoliko prednosti višeslojnog parketa u usporedbi s masivnim parketom, laminatom ili vinilnim podovima. Kako odlučiti koji je višeslojni gotovi parket najbolji za vas? Ovdje ćete saznati od čega se sastoji višeslojni parket, koliko je otporan i za kakve prostore je optimalan.

Višeslojni parket – od čega se sastoji?

Prema europskoj normi EN13489 višeslojni ili multi-layer parket se sastoji od „kombinacije drveta i/ili drvenih materijala koji su zalijepljeni zajedno“. Pojednostavljeno rečeno: višeslojni gotovi parket je podnica od masivnog drveta s višeslojnom strukturom. Riječ je o podnim daskama od furnirske ploče obloženim 3,6 mm debelim gaznim slojem od plemenitog drva. Dakle, svaki sloj je izrađen od drveta i svaki se sloj uvijek lijepi u pravcu vlakana od 90° na prethodni sloj. Time se postiže i veća stabilnost oblika i manje kretanja u drvu. Odnosno umanjuje se mogućnost sužavanja ili širenje kada je pod izložen većoj razini vlage. Letvice višeslojnog parketa se međusobno jednostavno spajaju utorom i perom, a omogućuju različite načine slaganja: pravilno u nizu, u obliku dijagonalnog brodskog poda, klasična riblja kost, chevron odnosno francuska riblja kost i sl.

Postoje različite mogućnosti strukturiranja višeslojnog parketa. Naš višeslojni parket se isporučuje spreman za upotrebu odnosno može se odmah ugrađivati, jer dolazi površinski obrađeni industrijskim, izuzetno kvalitetnim mat lakom. U našem asortimanu uz višeslojni parket, možete pronaći dvoslojni i troslojni gotovi parket.

Dvoslojni parket

Dvoslojni parket tehnički je manje zahtjevna varijanta višeslojnog parketa. Gornji sloj sastoji se od plemenitog drva, dok se za osnovni sloj često koristi šperploča od prirodnog materijala kao što je breza, smreka ili topola. Dvoslojni parket je nešto tanji i fleksibilniji od troslojnog parketa. Gornji sloj obično se sastoji od plemenitog komada masivnog drveta; samo je u rijetkim slučajevima sastavljena od nekoliko različitih lamela. Tipični uzorci polaganja dvoslojnog poda su brodski pod, a u slučaju manjih dimenzija, uzorak riblje kosti ili francuski vez, odnosno chevron.

Troslojni parket

Troslojni parket, često ima osnovni sloj furnira, srednji sloj čine daščice od mekog drveta, a gornji sloj je lamela. Podjela u odnosu na izgled gornje površine jednaka je kao i kod dvoslojnih parketa: select, rustik i natur.  Površinski sloj ima sloj habanja od 3,5 – 2,5 mm, što vam omogućuje da nekoliko puta obnovite podove. Visina konstrukcije je najmanje 13 mm. Troslojni parket stoga ima tvrđu i stabilniju strukturu. Gornji sloj parketa, tzv. habajući sloj proizvodi se od najplemenitijih vrsta drveta po vašem izboru kao što je hrast, orah, jasen, javor ili bukva i dr.

Photo source: ambiencehardwoodflooring.co.uk

Koje su prednosti višeslojnog parketa?

Višeslojni gotovi parket u odnosu na masiv parket ima brojne prednosti. Ovo je pet glavnih razloga zašto je višeslojni parket najbolji izbor.

1. Manja debljina

Višeslojne drvene podne daske uglavnom imaju manju ukupnu debljinu od podnih ploča od masivnog drveta. Prvo, to čini strukturnu visinu nižom, a drugo, manja je razlika kod spajanje s drugim podnim oblogama.

2. Optimalan za podno grijanje

Višeslojni parket idealno je rješenje za podno grijanje. Zahvaljujući svojoj manjoj ukupnoj debljini višeslojni parket ima mali otpor prijenosa topline. Sve naše drvene podne obloge prikladne su za kombinaciju s podnim grijanjem.

3. Minimalno stezanje i širenje

Upravo tijekom razdoblja grijanja, kada klimatski uvjeti u sobi obično nisu idealni, višeslojna podna ploča manje reagira na klimatske promjene nego, na primjer, podne daske od masivnog drva. Višeslojni parket pokazuje znatno manje deformacije i veću stabilnost. Njegova dimenzijska stabilnost je najmanje desetak puta povoljnija nego što je to slučaj kod masivnog parketa.

4. Ušteda resursa

Potrebna su najmanje 2 kubika visokokvalitetnog hrasta za proizvodnju 100 m2 masivnog parketa hrasta, u standardnom komercijalnom formatu. S druge strane, potrebno je samo 0,45 kubika najboljeg sirovog hrasta kako bi se proizvelo 100 m2 višeslojnog hrastovog parketa. Višeslojni parket stoga predstavlja održivu opciju podne obloge koja je dobivena u skladu s prirodnim resursima drva.

5. Izdržljivost 

Višeslojni parket izrađen je od visokokvalitetnog drveta koje može trajati desetljećima, a koje se pažljivo suši uz uvijek istu i zajamčenu vlažnost od 6-8%, što je optimum za stabilan i pouzdan parket.

 

Višeslojni parket je prvi izbor parketara

Dok arhitekti i projektanti posebnu pažnju obraćaju na estetske vrijednosti podne obloge i mogućnosti njezina oblikovanja, iskusni parketari su svjesni i tehničkih odlika višeslojnog parketa. Parket Petrina već dugi niz godina surađuje s vrhunskim arhitektima i arhitekticama kako bi odabrali najbolje za vas. Upravo zato iz iskustva znamo kako se višeslojni parket pokazao izuzetno atraktivnim.

Podne daske dolaze u ekskluzivnim dimenzijama, a proizvode se u širinama od 120 do 220 mm (posebne narudžbe čak 260 i 290 mm) i u duljinama od 900 do 2400 mm. Time je moguće projektirati manje i veće prostore, zadrđati jednaku estetsku sliku, dobiti na funkcionalnosti, te proći povoljnije. U velikim prostorima se naš višeslojni parket izvrsno uklapa s obzirom da daske velike i duljine atraktivno ispunjavaju prostrane podne plohe, javne i druge prostore.

Ako tome dodamo i mogućnosti kombiniranja načina slaganja i vrsta drveta – jednostrukog ili dvostrukog pletera ili pak chevron sloga koji je toliko atraktivan u posljednjem razdoblju – jasno je da će se arhitekti rado “zaigrati” oblikujući poslovne prostore različitih namjena, salone, muzeje ili izložbene dvorane velike kvadrature. Ako tome dodate i mogućnost naglaska teksture drva četkanjem površine, uljenjem ili blagim lakiranjem površine da postignete au naturale izgled, time ćete naglasiti prirodne estetske odlike drva, a ostati u skladu s ekološkim vrijednostima.

Parketari vole raditi sa proizvodima koji omogućuju brzo pokrivanje velikih ploha, a višeslojnim parketom se upravo to osigurava. Spoj utorom i perom je precizan i jednostavan za rad, bez rizika da će doći do oštećivanja pri sklapanju dasaka. Dvoslojni parket je tvrd i čvrst pa je izvijanje elemenata nakon otvaranja paketa eliminirano. Dugačke daske se lako spajaju savijanja i nabijanja, a spojevi su jako uredni. Krutost i konzistentnost plohe osigurava joj odličnu plošnu ravnost pa je i priključivanje zidnih letvica ili spojeva s pločicama precizno i “čisto”.

 

Zašto je višeslojni parket čest izbor arhitekta i građevinara?

Izvođenje završnih radova na gradilištu, često je obilježeno rokovima i nepovoljnim uvjetima rada. Izborom višeslojnog parketa u našem salonu, zasigurno optimizirate rokove gradnje i smanjujete izloženost riziku. Naime, višeslojni parket iz našeg asortimana, je izrazito otporan na vlažnost, što ide u prilkog mogućim nepovoljnim klimatskim uvjetima na gradilištima. Daske velikih dimenzija se brzo polažu i neposredno nakon lijepljenja mogu biti stavljene u uporabu. Nema potrebe za brušenjem, stvaranjem buke i prašine, nema puno otpada ili izazova s slaganjem letvica. S obzirom da se višeslojni parket izrađuje posebnom tehnikom piljenja, slaganje je ujednačenije i pravilnije što pridonosi većem zadovoljstvu krajnjih korisnika. Naposlijetku, velika dimenzijska preciznost višeslojnih parketa omogućuje jednostavno i točno izvođenje podova čak i ako se pojave visinske razlike, odstupanja u pravokutnosti zidova ili potreba za usklađivanjem s namještajem.

Photo source: ambiencehardwoodflooring.co.uk

Višeslojni gotovi parket u Vašem domu

Višeslojni parket je prirodna površina izrađena od drveta za razliku od vinilnih podova i drugih jeftinijih vrsta podova kao što je laminat. Kod izbora odgovarajuće podne obloge, često želimo postići najveću tehničku kvalitetu i najdojmljiviji estetski učinak za cijenu poda kojeg kupujemo.

Velika gustoća i kompaktnost višeslojnog parketa omogućuje odlična akustična svojstva. Drugim riječima, višeslojni parket zbog svoje mase apsorbira prijenos zvuka, pa pri hodu ne odaje odbojni zvuk praznog materijala, kao što je to slučaj s laminatnim podovima.

Višeslojni parket ima odlična toplinska svojstva po čemu je sličan masivnom parketu, ali je pri tome njegova izloženost rasušivanju uslijed grijanja ili u sustavu podnoga grijanja mnogostruko manja Naposlijetku, ugodnost hodanja je gotovo ista kao i kod masivne podne obloge, ali je raspodjela opterećenja ravnomjernija.

Vijek trajanja. Višeslojni parket ima izdašnu debljinu gaznoga sloja koja omogućuje najmanje dvostruko više puta obnavljanja brušenjem i lakiranjem u jednom vijeku trajanja. Uz osiguranu kvalitetu završne obrade, vijek trajanja do obnavljanja u privatnim ili uredskim prostorima bit će petnaestak godina pa će višeslojni parket služiti tijekom cijelog boravka jedne generacije u prostoru. Za dugovječnost podne obloge iznimno je važno održavanje za koje će upute korisniku uručiti naš parketar, te preporučiti provjerena i kvalitetna sredstva za čišćenje i obnavljanje sloja površinske obrade.

Petrina gotovi parket je dobro usklađena kombinacija atraktivnih estetskih svojstava, cijene, te vrhunskih tehničkih odlika kojega prepoznaju arhitekti, građevinari, parketari i mnogobrojni korisnici.

Trebate stručan savjet iz prve ruke?