GOTOVI PARKET: Prednosti i mane gotovih drvenih podova - Parket Petrina

Kada krenete pretraživati ponudu parketa, vrlo brzo ćete se susresti s pojmovima masivni i gotovi parket. Ove vrste parketa znatno se razlikuju. Dok gotovi parket ima mnogo prednosti za one koji žele postaviti svoje podove i odmah početi koristiti prostor, masivni parket isporučuje se neobrađen pa se obavezno mora lakirati ili impregnirati voskom/uljem. Zbog korištenja finih vrsta drva masivno drvo obično je i skuplje od gotovog parketa što ide u prilog sve većoj popularnosti gotovih podova.

No, koje su prednosti, a koje mane gotovog parketa?

 

Što je gotovi parket?

Gotovi parket naziva se još i višeslojni parket. Riječ je o čvrstom podu od tvrdog drva koji se sastoji od više slojeva drva pa tako razlikujemo dvoslojni i troslojni gotovi parket.

Glavna značajka gotovih podova je što dolaze već gotovi lakirani i spremani za ugradnju. Drugim riječima, nakon što parketari završe svoj posao, jedino što trebate učiniti je pomesti i spremni ste za useljenje.

Prednosti gotovog parketa

Bez mirisa

S gotovim podovima nema mirisa i nereda povezanog sa završnom obradom poda u vašem stambenom okruženju. Svi su mirisi ostavljeni u tvornici. Do trenutka kada podna obloga stigne u vašu kuću, završni sloj je potpuno očvrsnuo i bez neugodnih mirisa.

Bolji premaz

Gotovi uretanski premaz daje deblji, ujednačeniji sloj od premaza koji su gotovi na licu mjesta. Završna obrada je tvrđa i otpornija na grebanje i udubljenja.

Brza ugradnja

Kod gotovih podova, nakon što je pod postavljen, po njemu se odmah može hodati i koristiti. Ali s masivnim podovima koji se završavaju u prostoriji morate čekati satima da se premazi stvrdnu. S obzirom da je ponekad potrebno više slojeva premaza, ponekad je riječ i o danima prije nego možete koristiti prostoriju.

Nema brušenja

Gotovi parket ne zahtjeva brušenje. Brušenje podova daleko je prašnjavije nego što možete zamisliti, a prašina ulazi u gotovo svaki dio vaše kuće. Gotovi podovi su prethodno brušeni u tvornici.

Jednostavnost kupnje

Budući da gotovi podovi postaju sveprisutni, već je postalo lakše pronaći gotovi parket nego masivni pod.

 

Nedostaci gotovog parketa

Mogu se oštetiti

Ako se gotovi podovi od tvrdog drva izgrebu ili udube tijekom postavljanja, nemate druge mogućnosti nego zamijeniti cijelu podnu ploču. Za razliku od masivnog parketa, možete zaboraviti pokušaj ispunjavanja, brušenja i ponovnog brtvljenja vlastitim premazom. No, oštećene daske mogu jednostavno izvaditi i zamijeniti.

Ugradnja lijepljenjem je komplicirana

Način polaganja gotovog parketa lijepljenjem smanjuje buku i čini pod puno otpornijim. No, lijepljenje cijelom površinom nešto je kompliciranije. Zbog toga se ovakvo polaganje u pravilu prepušta profesionalcima.

Teži su za doradu

Gotovi podovi rijetko trebaju doradu, ali kada je potrebno, u procesu obnove parketa će se ukloniti veliki sloj kako bi se došlo do golog drva.

 

UNSPLASH

Kako se postavlja gotovi parket?

  • Višeslojna struktura omogućuje spajanje parketa klik spojem pa čak i laici mogu postaviti gotovi parket u svoj dom.
  • Zahvaljujući spoju s perom i utorom, pojedinačne daske jednostavno se spajaju jedna s drugom – potpuno bez ljepila.
  • Posebno praktično: budući da se gotovi pod ne lijep, podne obloge možete jednostavno ponijeti sa sobom kada se iselite.

UNSPLASH

Petrina gotovi parket je dobro usklađena kombinacija atraktivnih estetskih svojstava, cijene, te vrhunskih tehničkih odlika kojega prepoznaju arhitekti, građevinari, parketari i mnogobrojni korisnici.

Trebate stručan savjet iz prve ruke?