VIŠESLOJNI GOTOVI PARKET

Proizvedeni su od najkvalitetnijih prirodnih sirovina.

Višeslojni gotovi parket je stabilniji od masivnih vrsta i izvrsno odgovara zahtjevima modernog doba. Zbog svog višeslojnog sastava je postojaniji, te manje reagira na vlagu u zraku i podlozi. Dijeli se na dvoslojni i troslojni. Može se polagati na sve vrste podloga uključujući stari parket, a posebno je pogodan za postavu na podloge s podnim grijanjem. Višeslojni parket se može prilagoditi brojnim zahtjevima, jer se koriste razne europske i egzotične vrste drva, u nekoliko različitih klasa. Prednost ugradnje gotovih parketa očituje se u brzini i čistoći, budući da nema naknadnog brušenja i lakiranja. Završna obrada je moguća u više varijanti, prirodno uljenje, polusjajne lakirane izvedbe, potpuno sjajne površine, kao i jako četkane površine drveta.

DVOSLOJNI PARKET

Dvoslojni gotovi parket je sastavljen od dva sloja:

1. osnova je višeslojna šperploča (breza, smreka, topola)
2. gornji sloj je od plemenitog drva (hrast, jasen).

S obzirom na izgled gornjeg sloja dvoslojni parket se dijeli na: 

1. select
2. rustik
3. natur

Po sastavu se dijeli na fineline i četverostranu v fugu. Izrađuje se u brojnim dimenzijama pa se tako može prilagoditi i najzahtjevnijim prostorima. 

Dvoslojni parket može biti: 

  • tvornički obrađen
  • uljen 
  • lakiran 
  • četkan 
  • blanjan

Primjeren je za montažu poda sa podnim grijanjem. Dvoslojni gotovi parket se lijepi se na pod cijelom dužinom, pa se savjetuje da montažu obavi stručna osoba. 

TROSLOJNI PARKET

Troslojni gotovi parket napravljen je od potpuno prirodnog materijala, a sastavljen je od tri sloja:

1. osnova je furnir debljine 2mm
2. srednji sloj čine daščice od mekog drveta debljine oko 9mm
3. gornji sloj je lamela debljine oko 4 mm 

Gornji sloj parketa, tzv. habajući sloj proizvodi se od najplemenitijih vrsta drveta po izboru (hrast, orah, jasen, javor ili bukva u raznim obradama). Podjela u odnosu na izgled gornje površine jednaka je kao i kod dvoslojnih parketa: select, rustik i natur. 

Troslojni parket se dijeli na:

1. trilamelni (3strip)
2. jednolamelni (1strip)
3. fineline

Troslojni parket se jednostavno montira i obnavlja, a u sebi sadrži visoku razinu estetskih i praktičnih vrijednosti. S ekološkog gledišta, pogodan je za zdravlje i okolinu te dugo čuva originalan izgled i teksturu drveta.

 

Usporedba: višeslojni gotovi parket ili masiv parket

Tradicionalni masiv podovi od punog tvrdog drva ne udovoljavaju zahtjevima modernog doma. Drvo je higroskopni materijal, što znači da ima sposobnost upijanja vlage iz zraka i prilagođavanja razinu vlage onoj u zraku. Svako drvo bubri kad se vlaga povećava, te sužava kako se vlaga smanjuje.

Ljeti, kada je zrak u zatvorenom vlažan, drvo nabubri, a zimi kada zrak u zatvorenom vrlo suh, drvo se smanjuje. Naime, drvena vlakna su prilagođena okruglom obliku stabla s kojeg je poteklo, pa se taj efekt izražava čak i kod parketnog poda. 

Kad izrežete četvrtastu dasku od okruglog debla, ona će imati drugačija higroskopna svojstva u brojnimm smjerovima i na taj će se način različito skupljati i bubriti u pojedinim dijelovima daske. Kada drvena letvica pokazuje kupolaste oblike, od skupljanja i bubrenja, to bi moglo uzrokovati praznine između podnih ploča.

Hidrostatički stabilni pod može se dobiti ako se u podu nalazi nekoliko slojeva drva, pri čemu različiti slojevi imaju različite smjerove vlakana. Drvena vlakna su tada raspršena u različitim smjerovima, što materijalu daje homogenija, čvršća i stabilnija svojstva.

TELEFON

(385) 21 244-213

ADRESA

Luke Botića 27 (ulaz iz ul. Antuna Gustava Matoša)
21210 Solin

RADNO VRIJEME

Najavite dolazak unaprijed. 

KONTAKTIRAJTE NAS

13 + 4 =