UVJETI ZA OPTIMALNO POSTAVLJANJE PARKETA

10.03.2014. 22:10

 

http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/parkiet22_p.jpgPostoje različite vrste parketa, kao i načini na koje se oni postavljaju, ovisno o podlozi i vrsti.
Vrlo je važno prije postavljanja parketa odraditi određene pripreme kako bi sve proteklo pravilno i bez problema.
U daljenjem tekstu Vas savjetujemo na što je najvažnije obratiti pozornost.

 

Parket se može postavljati na gotovo sve podloge, uz odgovarajuće materijale i pripremu. Dakle, prije samog postavljanja parketa, betonsku podlogu treba impregnirati sa odgovarajućim sredstvom. Kod postavljanja parketa na betonsku podlogu, razina vlage ne smije biti veća od 2%, a betonska podloga mora biti suha, čista, ravna i, poželjno je, bez pukotina. Pristupanje postavi parketa moguće je kada su ostali građevinski radovi - keramičarski i ličilački - završeni!


Poželjno je da orginalno zapakirani parket odleži u prostoru 5 do 7 dana kako bi se prilagodio temperaturi i vlažnosti prostorije. Zapakirani parket se ne smije otvarati iz pakiranja, već se to čini neposredno prije postavljanja parketa.

http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/parket01-big.jpg             http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/lamparkiet_d_1.jpg

 

Nakon što se odrade sve navedene pripreme, parket je spreman za ljepljenje. Pri tome je ključan odabir ljepila. Obično se koriste klasična dvokomponentna ljepila ili tehnološki moderna jednokomponentna ljepila kojima uporaba moderne tehnologije omogućuje trajnu elastičnost, brzo vezanje, lijepljenje na sve podloge. Takva jednokomponentna ljepila su bez otapala, samim time ekološki prihvatljiva i imaju višestruke prednosti.
Izbor odgovarajućeg ljepila za parket ravna se prema vrsti podloge, prema kasnijem opterećenju, ali prije svega prema vrsti parketa kojim će se pod obložiti.    Egzotične vrste drva reagiraju sasvim drugačije od hrastovog ili javorovog parketa.
Nakon što je parket postavljen, potrebno je 1-2 dana da se prilagodi prostoru, zatim se pristupa završnoj obradi parketa.Da bi zadovoljili različite ukuse naših klijenata, nudimo nekoliko mogućih načina postavljanja parketa:

 http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/brick_pattern.gif                  http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/diagonal_basket.gif                 

http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/double_herringbone2.gif                   http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/single_herringbone.gif                 

http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/square_basket.gif                  http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/square_herringbone.gif

 

Konačan izbor o načinu slaganja je na Vama i ovisi isključivo o Vašim željama. Ukoliko trebate profesionalan savjet, naši paketari će Vam pomoći u odabiru najboljeg parketa i njegovom načinu postavljanja.

 

 http://www.parket-petrina.hr/files/news/385/2012-08-21-facebook-lajkaj.gif

Fotografije

0103wenge0506riblja_kost01riblja_kost

Prethodni članci