ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PARKETA

11.03.2014. 10:44

http://www.parket-petrina.hr/files/news/396/03odrzavanje.jpg

 

Želite imati lijepe parkete?
Uložili ste puno truda i novaca u njihovo postavljanje i želite ih očuvati što duže i u što boljem stanju? Ovdje možete saznati neke od načina kako jednostavno održavati Vaše parkete da dugo budu lijepi i očuvani.

 

 

 

 

Prije svega, od velike je važnosti utjecaj temperature prostora i relativne vlažnosti zraka na promjene u drvu. Dopuštena vlaga zraka je 40-60 % vlage i treba biti konstantna  u ovom navedenom prosjeku zimi i ljeti, te temperatura između 20-22 °C. Niti jedan izvođač ne može snositi odgovornost za održavanje parketa i vlage zraka  u ljetno zimskim uvjetima, stoga svaki korisnik proizvoda iz prirodnog materijala odnosno parketa njeguje i čuva svoj  parket.

http://www.parket-petrina.hr/files/news/396/01odrzavanje.jpg
Klijenti se najčešće odlučuju za lakirani parket. Nakon što se parket lakira, sljedeća 2 tjedna budite vrlo oprezni kako ga ne biste trajno oštetili grubim cipelama, namještajem ili agresivnim sredstvima za čišćenje. Također, nije preporučljivo unositi namještaj u prostoriju barem 7 dana nakon lakiranja. S čišćenjem počnite tek nakon 4 tjedna od lakiranja. Budite oprezni prilikom usisavanja kako ga ne biste ogrebali grubim dijelom nastavka za usisavanje.
Po parketu se ne preporuča hodanje u cipelama sa grubim petama, osobito štiklama koje oštećuju parket.

 

 

 

 
Mrlje od kave, crnog vina ili kečapa obrišite odmah da ne bi ostale trajne posljedice. Ako su podovi jako prljavi morate ih očistiti ručno uz pomoć krpe. Najbitnije je za zapamtiti da parketi i voda ne idu skupa, nikako. Možete ih obrisati vlažnom krpom, ali nakon toga je potrebno što brže obrisati pod suhom krpom.
Za uklanjanje prašine i slične suhe prljavštine najbolje je koristiti suhu krpu, metlu ili usisivač. Oni neće oštetiti zaštitni sloj vašeg parketa, dok istovremeno uklanjaju sloj prašine, dlaka i ostale prljavštine koji će se neizbježno s vremenom nakupiti.

Parket je materijal sklon promjeni boje zbog utjecaja svjetlosti, a zbog prirodne sklonosti deformacijama ukoliko su klimatski uvjeti nekontrolirani moguće je da će parket pokazati manje deformacije. U nastavku odgovaramo na dva vrlo česta pitanja..
P: Što učiniti kada se primijeti koritanje parketa?
O: Kada primjetite da je parket napet po spojevima, to je znak da je vlaga zraka u prostorijama vrlo visoka, te da ju je potrebno isušiti kako bi se parket polako počeo normalizirati. Uz to, potrebno je pristupiti izmjeni zraka i redovito provjetravati prostorije.
P: Čime najbolje očistiti vosak s parketa?
O: Vosak s parketa očistit ćete tako da kockom leda dobro ohladite vosak, te ga nakon toga pažljivo odstranite plastičnom lopaticom. Ukoliko Vam pri oklanjaju ostane još malo voska, nakapajte malo sredstva za održavanje drvenog namještaja na pamučnu krpicu i uklonite ostatak.

 

http://www.parket-petrina.hr/files/news/396/homeguides_articles_thumbs_hardwood_floor_cleaning_tips_and_tricks.jpg.600x275_q85_crop.jpg

 

Kako ne bi ostale ogrebotine od povlačenja stolica, ili udubljenja od stola i namještaja, s donje strane nogica nalijepite štitnike od filca. Parket će se trošiti nejednakomjerno, pa ćete na mjestima na kojima se češće prolazi, kao što su hodnici, ulazi u prostorije i stubišta, prije primijetiti oštećenja. Pored glavnog ulaza ili ispod prozora ili vrata terasa parket često izgubi sjaj jer je izložen vlazi, stoga parket na ulazima zaštitite prostirkom, i vodite računa da kiša kroz otvoren prozor ne namoči parket. Kada se na parketu pojave tragovi pohabanosti laka treba ga ponovo brusiti i lakirati. U slučaju kada je lak već potpuno odstranjen s površine problemi s obnovom parketa su veći. Svježinu parketa ćete duže održati ako ga povremeno premažete vodenom emulzijom voska ili sličnog sredstva za njegovanje parketa.

 

 http://www.parket-petrina.hr/files/news/396/a9e60c99b3.jpg

 

Najveći štetni utjecaj na smanjenje trajnosti parketnih i drvenih obloga imaju vlaga i habanje.
Djelovanje vlage štetno je za svaku vrstu drva jer ubrzava razgradnju truljenjem (proces razgradnje uz prisustvo zraka) i gnjiljenjem (proces razgradnje bez zraka). Djelovanje habanja, koje je definirano kao trošenje materijala izraženo u volumenu ili debljini nekoga drvenog elementa,ovisi uglavnom o intenzitetu i to struganjem (horizontalno djelovanje) ili habanja utiskivanjem (vertikalno djelovanje).
Upotreba nekvalitetnih materijala (podloga, ljepilo i daščice) za izvedbu bilo kojeg sloja poda ne izaziva samo ubrzano propadanje parketa, nego i čitavog poda, zato je potrebno posao povjeriti educiranim majstorima.

 

Uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta možete očuvati svoje parkete u savršenom stanju, te će vam dugi niz godina izgledati kao da su novi. Lijepi parketi mogu uljepšati svaki dom, te ga učiniti raskošnijim i toplijim.

 

http://www.parket-petrina.hr/files/news/396/facebook.png

 

Fotografije

02odrzavanjehardwood-floorrestauracijaparketpetrina

Prethodni članci